Sökning efter dimension

Köpa dubbdäck

Dubbdäck är endast till för att användas under svåra väderförhållanden. Om du kör i på isiga eller snöiga vägar i områden med ett strängt klimat rekommenderar vi att du kör med dubbdäck (förutsatt att lagstiftningen tillåter det).

Vad är egentligen ett dubbdäck?

Dubbdäck har metallpiggar på slitbanan för att skydda mot is och stora snömängder.

Vilka dubbdäck ska jag köpa?

Detta är de populäraste dubbdäckprofilerna:

 • Nokian Hakkapeliitta 8
 • Nokian Hakkapeliitta 9
 • Michelin Agilis X-ICE North
 • Nokian Nordman 5
 • Toyo Observe G3 ICE
 • Sailun ICE Blazer WST1
 • Nankang Snow Winter SW-7
 • Yokohama IceGuard iG35
 • Goodyear Ultra Grip ICE Arctic
 • Dunlop ICE Touch
 • Continental IceContact 2
 • Bridgestone Noranza 001
 • Michelin Latitude X-ICE North Lxin2 +
 • Toyo Observe G3 ICE
 • Hankook Winter I*Pike RW11
 • Federal Himalaya WS2

Dessa däckprofiler finns även som dubbdäck. Om du vill ha den dubbade versionen ska du tydligt ange att du vill ha dubbade däck i informationen.

De mest efterfrågade dimensionerna:

Vad är egenskaperna hos dubbdäck? Hur väljer man dem? Kan alla fordon använda denna typ av däck? Upptäck alla svar i denna guide.

Dubbdäck: egenskaper

Dubbdäck är gummihöljen vars slityta har dubbar eller piggar. Denna halkskyddsanordning gör att fordonet kan ha bra grepp på snö och is (halka). Tack vare dubbar, kan fordonet hantera de extrema väderförhållandena på vintern.

Även om dubbdäck är användbara för bilister under vintern, måste man erkänna att de har praktiska begränsningar resten av tiden. På sommaren, på vägar som inte är isiga eller snöiga, är deras användning mycket problematisk. När de är i direkt kontakt med asfalten, är de bullriga och ganska obekväma jämfört med andra typer av däck. Dubbarna kan också skada asfalten som hjulen passerar över. De kan också bli kastade mot fordonets sida när däcken försämras. Det är därför, i Frankrike, användningen av dubbdäck är begränsad och reglerad av lagen. Vi kommer att ta upp denna punkt senare i artikeln.

När ska jag använda mina dubbdäck?

Enligt förordningen av den 18 juli 1985 om halkskyddsanordningar på däck, är användning av dubbdäck tillåten från lördagen före den 11 november till sista söndagen i mars. Dessa datum kan ändras på dispens av prefekten om väderförhållandena kräver det.

Vilka är sanktionerna vid användning av dubbdäck utanför den tillåtna perioden?

Användning av dubbdäck utanför de tillåtna perioderna bestraffas med en böter av 4:e klass, motsvarande ett belopp på 135 euro, enligt artikel R314-3 i trafikförordningen. Straffet är också detsamma för användning av dessa speciella utrustningar på fordon som inte är tillåtna.

Finns det en signalering och en maximal hastighet att följa med mina dubbdäck?

Föraren av ett fordon utrustat med dubbdäck måste placera på ett synligt sätt på baksidan en specifik märkning. Det är en avtagbar skiva med en diameter på 15 cm som ska placeras på den nedre vänstra delen av karossen. Lagen tillåter dig också att sätta en klistermärke på din bakruta. Slutligen, det placerade elementet får endast vara synligt på fordonet under den tillåtna perioden för användning av dessa hjul. Enligt trafikförordningen (artikel R413-7), vid icke-iakttagande av denna bestämmelse, kan bilisten bestraffas med en böter av 2:a klass, det vill säga 35 euro enligt.

När de är utrustade med dessa däck, i bergsområden eller inte, får fordonen inte överstiga en hastighet på 90 km/h. Detta gäller endast personbilar, fyrhjuliga kollektivtrafikfordon och godstransportfordon vars totala vikt i last är mindre än 3,5 ton.

Detta värde minskas till 60 km/h för nödinterventionsfordon, räddningsfordon, farligt gods transportfordon och godstransportfordon vars totala vikt i last är mer än 3,5 ton.

Kan alla fordon använda dubbdäck?

I Frankrike är användning av dubbdäck tillåten för personbilar, kollektivtrafikfordon och godstransportfordon som väger mindre än 3,5 ton (ministerförordning av den 18 juli 1985).

För andra typer av fordon kan användning av dessa däck tillåtas på dispens av prefekten om väderförhållandena kräver det.

När ska man välja dubbdäck?

Vintern närmar sig snabbt och du vill köpa nya dubbdäck? Om ja, måste du först ta hänsyn till dina resvanor på snöiga vägar.

Dubbdäck rekommenderas om du kör på sekundära vägar, motorvägar som ständigt är täckta med snö eller landsvägar. Å andra sidan, om din dagliga resa inkluderar motorvägar som regelbundet snöröjs eller om du kör i staden, är det snarare rekommenderat att välja traditionella vinterhjul.

Dubbdäck: återförsäljare eller fabrik?

Dubbdäck ger effektiv bromsning på isiga ytor. Men för att utrusta dem måste du välja mellan 2 typer som var och en har fördelar och nackdelar:

 • Dubbdäck hos återförsäljaren ;
 • Dubbdäck i fabriken.

Av medelkvalitet, är nya dubbdäck hos återförsäljaren (även kallade dubbbara däck) billigare än de från tillverkaren. De är dock mer bullriga och mindre hållbara. Återförsäljare använder vanligtvis dubbar som är mindre effektiva vilket ökar friktionen på asfalten. Detta orsakar naturligtvis en ökning av ljudnivån.

När det gäller fabriksdubbade produkter, erbjuder de bättre prestanda. Mer miljövänliga och skonsamma mot asfalten, de producerar mindre buller och har en bra livslängd. Dessutom erbjuder de en högre prestanda än de dubbdäck som säljs hos återförsäljare. Dubbarna som används i fabriker är mycket mer sofistikerade.

Vad ska man välja? Vi rekommenderar starkt att montera fabriksdubbade däck direkt på ditt fordon för att köra säkert. Deras köp representerar en bättre investering, eftersom du kommer att använda dem under flera år. Detta kommer att spara dig pengar på medellång och lång sikt. Dessutom kommer du att hålla ditt fordon i gott skick längre tid.

Hur ofta ska jag byta mina dubbdäck?

Hjulen är i ständig kontakt med vägen och säkerställer förbindelsen mellan den och fordonet. Däckets tillstånd påverkar direkt bra grepp på marken, fordonets väghållning och bromssträckan.

För att veta när du ska byta ditt däck, räcker det att kontrollera slitindikatorn som ligger 1,6 mm i huvudspåret på slitbanan. Om den är nådd, då måste du byta ut den. Om du inte gör det, kommer ditt fordon att immobiliseras och du riskerar att få en böter.

Det bör noteras att under 3 mm är däckens grepp redan kraftigt minskat. De kan förlora kontakten med vägen, vilket ökar risken för vattenplaning eller aquaplaning: sladd, förlust av kontroll, bilens glidning. Under dessa förhållanden riskerar du att äventyra ditt liv och livet för andra trafikanter. Planera därför att byta dessa vinteranpassade däck så snart du börjar märka de första tecknen på slitage.

Vad är livslängden på dubbdäck?

Att känna till den exakta livslängden på dubbade däck är en omöjlig uppgift. Deras livslängd beror på flera faktorer, inklusive tillståndet på snöiga vägar, konstruktionsteknik, väderförhållanden, körstil, underhåll, användningsfrekvens

Generellt sett, efter 5 års användning, bör hjulen kontrolleras noggrant av en professionell. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderas det att inte överskrida 10 års användning, även om dina hjul fortfarande verkar användbara. Det handlar om din säkerhet!

Hur sparar jag mina dubbdäck?

Vill du förlänga livslängden på alla dina bilens dubbdäck? Om ja, är det möjligt att minska deras slitagehastighet genom att följa några råd.

Först och främst måste du tänka på att ta hand om dem genom att underhålla dem på lämpligt sätt. Var uppmärksam på trycket i dina däck och slitbanans slitage. Du bör också kontrollera dina däcks geometri (parallellitet och balansering) minst en gång i månaden för att undvika obehagliga överraskningar.

Sedan måste du veta att din körstil kan orsaka en snabbare eller långsammare slitage på dina hjul. Att köra för snabbt, bromsa plötsligt och göra plötsliga starter är alla praxis som för tidigt skadar dina däck utrustade med dubbar.

Vad är fördelarna med att köpa dubbdäck online?

Att köpa dina däck online är ett bra sätt att få dem till bästa pris. Dessutom har du rätt till ett brett utbud av produkter bland vilka du kan göra ditt val utan begränsningar. Detta är inte alltid möjligt i fysiska butiker.

Online har du möjlighet att läsa recensioner och kommentarer (positiva och negativa) från tidigare kunder innan du gör ditt köp. Detta ger dig också möjlighet att lära känna produkten bättre innan du skaffar den. Du kommer att kunna få information om den faktiska livslängden på dubbdäck, den komfort de ger…

Hur monterar jag mina däck köpta online?

Precis som en fysisk butik kan en onlinebutik erbjuda dig en däckmonteringstjänst. När du gör ett köp från vårt team, är vårt nätverk av mekaniker tillgängligt för att hjälpa dig att montera dina nya däck. Vi tar hand om att leverera däcken till partnern av ditt val. Denna kommer att kontakta dig omedelbart efter leveransen för att boka en tid.

Vad ska man komma ihåg? På vintern är dubbdäck en praktisk lösning för bättre dragkraft på hala eller isiga vägar. De är en garanti för säkerhet, bättre väghållning och körkomfort. Hos Dackleader.se har du tillgång till en mycket rik samling av högkvalitativa dubbdäck. Gör ditt val nu och dra nytta av marknadens bästa priser.

LiveChat
Whatsapp Messenger