Sökning efter dimension

Köpa sommardäck online

På vår webbplats hittar du över 100 varumärken och tusentals sommardäck till bästa pris.

När ska sommardäcken bytas ut?

Så fort mönsterdjupet i däckens huvudspår blir mindre än tre millimeter minskar prestandan, instabiliteten på blött underlag ökar, väghållningsegenskaperna försämras, inbromsningssträckan ökar, drivningen minskar ...

Du kan välja bland ett stort antal sommardäck på vår webbplats. För att underlätta sökning har vi klassificerat dem i tre olika kategorier:

 • I kategorin "Premium" grupperas tillverkarna efter hur välkända de är, exempelvis Michelin, Continental Goodyear, Bridgestone, Pirelli ...
 • I kategorin "Kvalitet" är tillverkarna mindre kända men också grupperade efter hur välkända de är, eller så tillhör de någon av tillverkarna i "Premium"-kategorin. Exempel är Uniroyal, Barum, Kleber, Firestone …
 • Kategorin "Budget" omfattar asiatiska tillverkare eller tillverkare som erbjuder låga priser som: Ling Long, Westlake, Landsail, Hifly, Goodride ...

Är billiga däck bra?

Oavsett vad däcken kostar har de genomgått samma tester för typgodkännande och uppfyller samma krav i europeiska standarder. "Lågprisdäck" presterar lika bra som andra däck enligt expertmedia, och många av våra kunder är positiva. Det finns ingen anledning att vara rädd för dem.

Var kan jag köpa billiga sommardäck?

Dackleader.se håller koll på konkurrensen och anpassar dagligen priserna till de lägsta priserna för att kunna erbjuda dig de bästa priserna året runt! Jämför recensioner och priser och gör ditt val genom att titta i vår guide över de bästa sommardäcken. Vi kan leverera till din valda adress eller till ett av de monteringscenter som vi samarbetar med. Hos Dackleader.se hittar du alltid sommardäcken du söker till bästa pris.

Vilka sommardäck ska du köpa till din bil?

 • Goodyear Efficientgrip Performance
 • Hankook Ventus Prime 3 K125
 • Hankook Kinergy ECO K425
 • Dunlop Sport Bluresponse
 • Michelin Energy Saver +
 • Michelin Primacy 4
 • Firestone Roadhawk
 • Kleber Dynaxer HP3
 • Uniroyal Rainsport 3
 • Falken Ziex ZE310 Ecorun
 • Vredestein Sportrac 5
 • Landsail LS388
 • Nexen N'Blue HD Plus
 • Linglong GreenMax HP010
 • Rovelo RHP-780P
 • Goodride Sport SA-37

De mest efterfrågade dimensionerna:

Kvaliteten och egenskaperna hos en bils däck bidrar till körkomfort och passagerarsäkerhet. Av denna anledning är det viktigt att välja däck som är anpassade till varje säsong. Så när sommarsäsongen kommer, är sommardäck nödvändiga för att anpassa sig till väderförhållandena. Vill du veta mer? Denna detaljerade guide ger dig massor av information som hjälper dig att lära dig allt om sommardäck för att göra rätt val och använda dem på rätt sätt.

Sommardäcket: vad är speciellt med det?

Sommardäcket är utformat för att erbjuda mycket bra väggrepp under väderförhållanden som upplevs från våren till hösten. Det är faktiskt det standarddäck som följer med de flesta nya eller begagnade fordon vid leverans.

Egenskaper hos sommardäck

För att känna igen sommardäck och skilja dem från andra typer av däck, undersöker vi tre huvudparametrar:

 • Mönstret på slitbanan. Faktum är att slitbanan på ett sommardäck har färre lameller och mindre djupa mönster än ett vinterdäck.
 • De material som används skiljer sig från ett vinterdäck, det är utformat för att fungera vid temperaturer över 7 °C, på torra och våta ytor. Under denna temperatur förlorar sommardäcket sin effektivitet.

Mönstret på slitbanan

Sommardäck har färre lameller än vinterdäck. Denna struktur gör det möjligt för dem att bättre fästa på vägen, samtidigt som det positivt påverkar bromsningen.

Mindre mönster på slitbanan ger mer grepp på torra vägar. Var dock noga med att kontrollera djupet på mönstren med hjälp av slitageindikatorn. Med slitna sommardäck ökar risken för vattenplaning avsevärt.

Finns det markeringar för sommardäck?

Ett fordonshjul kan bära olika specifika markeringar. Dessa kan vara en pictogram med tre toppar med snöflinga, 3PMSF (för vinterdäck), eller omnämnandet ALL SEASON. Men till skillnad från andra modeller har sommardäck ingen typisk markering för att indikera vilken säsong de bör användas. Du kan hitta listan över markeringar som kan finnas på däckets sida i vår guide.

Fördelarna med sommardäck

Jämfört med vinter- eller 4-säsongers modeller, när de optimala användningsförhållandena uppfylls, ger sommardäcket en bättre körning. Tack vare dess egenskaper, det:

 • Bromsar bättre på en torr väg jämfört med ett vinter- eller 4-säsongers däck (man sparar nästan 2 meter bromssträcka i stadsområden)
 • Ger mer komfort tack vare en lägre ljudnivå
 • Möjliggör lägre bränsleförbrukning

Nackdelarna med sommardäck

När den omgivande temperaturen sjunker under 7 grader rekommenderas inte denna typ av däck längre. Under dessa förhållanden blir gummit hårdare och mindre elastiskt. Det ser därför sitt väggrepp minska. Snödäck eller 4-säsongers däck rekommenderas då för att garantera din säkerhet.

Vilken storlek ska man välja för sommardäck?

Oavsett om du har en 4x4, en stadsbil eller en SUV, bör du inte välja vilken storlek som helst på däcken till din bil.

För att veta vilken storlek på däcken du ska välja, konsultera dokumenten för din bil, dörrkarmen eller bränsleluckan. De storlekar som tillverkaren rekommenderar finns där.

Här är ett exempel: 195/65 R15 91 T. Denna inskription indikerar att däcket har:

Hur mycket kostar sommardäck i genomsnitt?

Det är mycket svårt att kunna ge en uppskattning av priset på ett däck, det beror på många saker:

 • Däckets storlek
 • Det valda märket (rabatt, kvalitet, premium)

Det viktigaste är att anpassa däcket du köper till din användning och dina förväntningar. Att köra med ett kinesiskt däck för 30€ är inget problem om du bara använder din bil i staden för korta resor. Om du däremot förväntar dig exceptionella prestanda på banan med den här typen av däck kommer du definitivt att bli besviken.

Kan man använda sommardäck på vintern?

Du gissar redan lite på svaret, eller hur? Om det är snö överallt, is, eller om det fryser regelbundet, är det dags att installera vinterdäck eller en all-säsongers modell. Användning av sommardäck under dessa förhållanden är farligt, eftersom de accelererar dåligt, bromsar dåligt, glider lättare och förlorar dragkraft.

Varje däck har faktiskt sina egenskaper, och om sommardäcket är utformat för att perfekt fästa på en väg i varmt väder, kommer det att klara sig mycket dåligt i snö eller återkommande regn.

När ska du byta dina sommardäck?

Den första faktorn du kan ta hänsyn till när du köper nya däck är åldern på dina nuvarande hjul. Det rekommenderas att inte överskrida 10 år även om man anser att deras slitage inte är avancerat. Faktum är att det gummi som används förlorar i effektivitet, så du kan ha ett däck långt ifrån gränsen för slitageindikatorn, men med ett helt ineffektivt gummi. Dessutom, efter 5 års regelbunden användning, låt dina däck kontrolleras av en professionell mekaniker minst en gång om året.

För att hitta åldern på dina däck, titta på däckets DOT som finns på däckets sida.

Dessutom beror livslängden på en standardmodell på många faktorer, inklusive dess design, vilken typ av fordon den är installerad på, klimatet, vägens tillstånd, samt din körstil. Potthål, överdriven hastighet, plötsliga starter och bromsningar kan därför skada det. Med normal användning, planera att byta var 20 till 40 000 km i genomsnitt.

Den slitageindikator som däcken är utrustade med hjälper dig att veta när det är dags att byta. Detta kommer att vara fallet om denna indikator, som vanligtvis placeras på slitbanan (på cirka 1,6 mm djup), är nådd.

Om däckets sida eller ventillock är skadade, om det finns en perforering på 1 cm eller mer i slitbanan eller en buktning, bör du överväga att byta dem omedelbart.

Slutligen kan ett annat symptom som kan få dig att misstänka, är minskningen av körkomfort. Det kan till exempel manifestera sig som fordonets vibrationer, en minskning av väghållningen, eller mindre exakt bromsning. Innan en lång resa (som semesterresor), kontrollera dina däcks tillstånd. Om du har några tvivel om lämpligheten av en reparation eller ett byte, tveka inte att rådfråga en professionell.

Vad ska man komma ihåg om sommardäck?

Generellt sett levereras din bil med klassiska så kallade "sommardäck", standardmodeller som låter dig köra din bil bekvämt utanför vintermånaderna. Dessa däck är perfekta för att köra på alla typer av vägar, i staden som på motorvägen, så länge temperaturen är över 7° och regn inte är vanligt i ditt område. Tveka inte att kontakta oss om du har svårt att bestämma vilket däck du ska välja. Med din bils modell och hur du använder den kan vi råda dig om vilken typ av däck du ska köpa.

Kom ihåg att oavsett vilken typ av däck du använder är det viktigt att kontrollera däcktrycket regelbundet. Även det bästa däcket, när det används felaktigt, kan inte ge dig optimal prestanda.

LiveChat
Whatsapp Messenger