Klicka här för att starta sökningen

Byta sina däck ordentligt

Det rekommenderas att utrusta din bil med fyra identiska eller liknande däck. Om det finns för mycket gap mellan dina två uppsättningar av däck kanske de inte reagerar lika snabbt vilket kan leda till svårigheter att kontrollera bilen.


Byta ett enda däck

Vägtrafikförordningen anger att skillnaden i djup mellan de två huvudspåren i däcken monterade på samma axel inte skall överstiga 5 mm.

Om du är i denna situation och du behöver byta ditt däck, behöver du definitivt ersätta det med ett helt identiskt däck. Ersättningsdäcket måste ha exakt samma egenskaper : Märke, profil, belastningsindex, hastighetsindex och diameter.


Byta 2 däck

När däcken är slitna, är det mycket viktigt att ersätta dem. Däck i bra förhållanden garanterar en god säkerhet i bilen. Det är viktigt att välja däck som liknar OE som ersättningsdäck.

Om du tänker byta däck på din bil, är det viktigt att montera de mindre slitna däck bak. Framaxeln styrs av dina handlingar på ratten, du kan agera i tillfälde av förlust av grepp, till skillnad från bakaxeln som inte kan kontrolleras.

Vid byte av däck, tänk på att kolla däckslitaget för att kontrollera om det är korrekt. Ett problem om parallellism eller balansering kan avslöjas genom en snabb kontroll.

Om däckslitage gränsen, 1,6 mm, oppnås, är det bäst att byta däck snabbt. Ju längre du väntar, och kommer nära gränsen, desto större är risken för vattenplaning.


Byta 4 däck

När alla fyra däcken är slitna kan du byta för samma däckstorlek. Om din profil passar dig kan du stanna med samma tillverkare. Om så inte är fallet, kan du välja bland ett stort antal billiga däck på nätet.


Och kvalitet/pris ?

Det är viktigt att tänka på hållbarhet vid köp av sina däck. I själva verket kan det vara dyrare att köpa billigt och att försöka spara när man köper däck. Det är möjligt att detta däck varar mindre tid och är av sämre kvalitet. Att det bör bytas oftare

Vid byte av däck, är det viktigt att ta hänsyn till flera kriterier :

  • buller från däcken
  • grepp
  • gummi kvalitet
  • ...osv.

Man måste hitta rätt balans.