Klicka här för att starta sökningen

Hur man byter ett motorcykel eller quad däck själv

För att spara några kronor, kan det vara klokt att montera däcket själv förutsatt att du har rätt utrustning. Operationen är möjlig för motorcykel eller quad däck, men det avrekommenderas starkt för ett bildäck då du kan skada däck eller fälg.

Material som behövs

För att kunna montera ett däck själv, är det viktigt att ha rätta verktyg :

  • demonterat skal : skalet är den lilla metalldelen i ventilen.
  • en strippa : den används för att lösa däcket från fälgen.
  • 3 fälgskydd
  • 3 däckjärn
  • monteringskräm och tvål
  • En balanserare

Ta av däcket

Det första steget är att tömma däcket av sin luft snabbt. För att göra detta, helt enkelt ta bort ventilen med däckjärnet.

Sedan kan du placera dina däck på borttagnings maskinen för att ta bort däcket på båda sidor av fälgen. Om du inte har borttagnings maskin kan du utföra operationen med hjälp av ett skruvstäd med breda käkar eller en hydraulisk press.

När de lossas, smörj båda sidor av däcket med fett eller tvål för att underlätta demontering.

För att lossa däcket från fälgen, använd 3 däckjärn samtidigt och skydda fälgen med de 3 skyddfälgarna. Placera en skyddande plåt på fälgen och bänd med däckjärnen för att ta bort däcket. Upprepa så många gånger som behövs för att få av första sidan av däcket.

På andra sidan, utförs samma operation men på insidan av fälgen.

däck montering

Smörj in fälgen och däcket som skall monteras. Den första sidoväggen kommer in lätt under fälgen vid att tvinga in den lätt, för de första 3/4, och med användning av ett däckjärn för sista fjärdedelen.

För att få in den andra sidan av fälgen, använd flera däckjärn samtidigt, sätt press på däcket med knäet eller med hjälp av en tredje person.

När däcket är helt indragen, byt ut ventilen med demonterings skallen.

Det sista steget är att placera däcket på fälgen, genom att blåsa starkt tills du hör två "klickar". Klicket innebär att däcket är ordentligt fäst vid fälgen.

Då måste du blåsa upp däcket till rätt tryck och fördela trycket jämnt om det behövs.