Klicka här för att starta sökningen

Inflytande av fälgarnas vikt

Har fälgarnas och passagerarens vikt samma inverkan på prestandan av ett fordon? Med andra ord kan en viktökning av 5kg på hjulen på fordonet jämföras med en viktökning på 5 kg i bilen ? Nej, eftersom hjulet (fälg och däck) är en ofjädrade massa som utsätts för två krafter :

  • En translationell energi eftersom hjulet går framåt.
  • Rotationsenergien när det roterar.

En ofjädrade massa är ett element av fordonet som följer vågorna på vägen. 1kg mer ofjädrade massa motsvarar flera kilon av fjädrade massa.

För att optimera prestandan i sommar, är det viktigt att minska den ofjädrade vikten på din bil för att förbättra accelerationen, inbromsningen, hanteringen, komfort och minska bränsleförbrukningen.

För att optimera prestandan på vintern, är det viktigt att hålla sig på vägen. Det är bättre att ha tyngre hjul för att förbättra dragkraft och hantering, eftersom kontaktkraften mellan hjulet och marken kommer att vara högre. Det är därför många människor som använder stål fälgar på vintern, som är ofta tyngre, och aluminiumfälgar på sommaren.

Acceleration och inbromsning

Desto tyngre hjulet, ju större kraft det behövs för att sätta det i rörelse eller stoppa rörelsen.

Ett tungt hjul efterfraagor fler slag till motorn vilket minskar accelerationen. Omvänt ger en lättare hjul bättre acceleration.

Det är lättare att stoppa ett roterande hjul på 1 kg än ett hjul på 100 kg då det utvecklas mindre tröghet. Jo mer hjulet är tungt jo mindre inbromsningen är effektiv.

bränsleförbrukning

bränsleförbrukningen av din bil beror delvis på den energin motorn måste använda för att accelerera.

Som framgår ovan, kommer ett lättare hjul att spendera mindre energi för att accelerera.

Motorn är mindre stressad med lättviktshjul för samma acceleration, vilket gör att du kan spara bränsle.

Andra prestandakriterier

Fälg vikt är inte det enda sättet att öka prestandan på din bil.

  • Fälgens styvhet : Desto styvare fälgen, ju bättre hanteringen eftersom deformationen minskar (skillnaden mellan ekrarna av lastat och olastat däck) i kurvor.
  • Värmeavgivning : De metaller som används för att tillverka aluminiumfälgär är utmärkta ledare av värme. Metaller avleder bättre värmen som skapas av bromsarna och minskar risken för överhettning.