Klicka här för att starta sökningen

Tryck och lastkapacitet

Trycket på dina däck är avgörande om du vill optimera prestandan på din bil och dina däck för att säkerställa hög slitstyrka och förbättrad hållbarhet. För det första är det viktigt att veta att däcktrycket har en direkt inverkan på däckens prestanda. Ju högre däcktrycket, desto högre däckets lastkapacitet. Omvänt, ju lägre däcktrycket, desto lägre lastkapaciteten.

Rätt däcktryck : en garanti för säkerhet

Ordentligt pumpade däck kan också stabilisera däckets konstruktion och fördela jämnt belastningen på däcket, vilket optimerar prestandan och ger bättre säkerhet.

Respektera tillverkarens rekommanderade däcktryck kan också vara avgörande i många andra sammanhang. Ett ordentligt pumpat däck förbättrar avsevärt däckets slitstyrka, och minskar rullmotståndet (ett ordentligt pumpat däck kommer att spara bränsle) och livslängden.

Däcktryck : en direkt inverkan på fordonets prestanda

Vissa specialiserade biltidningar har visat däcktryckets väsentliga inverkan på fordonets prestanda. Dessa tester har visat att för lågt däcktryck har en direkt inverkan på fordonets svarstid och precisionen i styrandet.

I ett av testerna, har däcket Goodyear Eagle GT - HR High Performance All- Season (känt för sin höga slitstyrka) installerats på två BMW 320D av 2008. I ett fall hade däcken fått trycket som rekommenderades av tillverkaren, 2,1 bar fram och 2,6 bar bak. I andra fallet hade däcket fått ett 30% lägre tryck (1,6 bar till 2,0 bar fram och bak).

Detta jämförelsetestet visade att det under-pumpade däcket uppvisade en högre svarstid och var svårare att manövrera i termer av motorik jämfört med däcket pumpat till tillverkarens anvisningar. Dessutom hade chaufförerna som testade bilen med för lågt lufttryck en obehaglig känsla av oegentligheter och ryck vid körning. En förlust på 7 % av motorns kapacitet observerades också.

Var finns trycket som rekommenderas av tillverkaren ?

Optimalt tryck, det vill säga det som rekommenderas av bilens tillverkare, står antingen i din bils manual eller på insidan av förardörren :